Nagy Anikó

coach, tréner, tanácsadó

Hiszek az emberekben, a változásban. Abban, hogy mindenki rendelkezik belső erővel és a jelenleginél többet is ki tud hozni magából.

Sikersztori – Önfejlesztő edzésprogram

2020-02-02

Viki személyi edzőként és life coachként jelenleg egy újfajta szemléletű edzésprogram megalkotásán dolgozik, ahol két szerelmét, a mozgást és az önfejlesztést ötvözi.

Saját tapasztalatait, bevált módszereit és szakmai tudását felhasználva megalkotta az Önfejlesztő Edzésprogramot.

Ennek kezdeti lépéseit volt szerencsém coachként támogatni, hogy az ötlet a gyakorlatban is megvalósulhasson.

Nekem Viki az egyik kedvenc célcsoportom, aki fiatalon ambiciózus, tanul, ötletel, megvalósít és ad.

Anikó: Számomra nagyon példaértékű az, amit Te csinálsz. Fiatalon, ennyire tudatosan foglalkozol a testi-lelki egészségeddel. A munkádba is beleviszed azt a szemléletet, hogy a kettővel együtt foglalkozva érhetjük el a legjobb eredményeket.
Kíváncsi vagyok rá, mit jelent számodra a mozgás és honnan indult az önismeretre való igényed.

Viki: Mondanám, hogy „sportos családba születtem, gyerekkorom óta az életem része és olyan számomra, mint a levegő”, de nem lenne igaz. 🙂 Tény, hogy kézilabdáztam, röplabdáztam gyerekként, de inkább csak azért, mert be voltam íratva. Nem a belső motiváció hajtott, így 13 éves korom körül abba is maradt.

18 éves koromban kezdtem el újra kacsintgatni a mozgás felé, amikor kerestem a helyemet a világban, többre vágytam, szerettem volna izgalmasabbá tenni az életem.

Elkezdtem kívülről változtatni, laikusként nyitni a sport felé és egészségesebben étkezni. Jelentős fordulatot azonban egy 3 hónapos átalakító program hozott. Nagyon tetszett az a megközelítés, hogyha odateszem magam, garantált a változás. Új emberként fogok tekinteni magamra.

Nagy hatással volt rám maga az élmény. Megéreztem a kontrasztot a sportos és a sportmentes élet között.

Szeretném, ha ezt minél többen megtapasztalnák. A szenvedő hozzáállás helyett kialakulna a szemlélet, hogy „igen, nehéz, de annyival jobban fogom érezni magam tőle minden szempontból, hogy megéri”.

Anikó: Ez mind hozzájárult ahhoz, hogy Te is képezd magad ilyen irányba. Hogy lettél személyi edző?

Viki: A gimnáziumból kikerülve pontosan még nem tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. A fogyás program hatására elindultam a táplálkozás irányába és dietetikus akartam lenni.
Aztán rájöttem, hogy mégsem és elkezdtem egy átfogó fitness-wellness instruktor képzést. A szakmai gyakorlatos helyemen nagyon sok támogatást és pozitív visszacsatolást kaptam. Az edzéssel párhuzamosan az önfejlesztés is már az életem része volt és sokáig választani akartam a kettő között. Nem tudtam elképzelni, hogy a kettő létezhet együtt, egy hivatáson belül.

Egy számomra szakmailag elismert, idősebb személyi edző mondta, hogy „A kettő ugyanaz.”. Akkor még nem értettem, pontosan mire gondol.

Végül az edzői pálya mellett köteleződtem el. Amikor a gyakorlatban is megtapasztaltam a folyamatot, akkor értettem meg, hogy mire is gondolt. Ez a hivatás számomra is egy önismereti folyamat. Pontosan azt tükrözi vissza, amilyen én is vagyok, olyan, amilyenné én teszem. Az a legnagyobb tanítás, ha más emberekkel foglalkozunk.

Anikó: Hogy jött az új edzésprogramodnak az ötlete?

Viki: A személyi edzés mellé korábban elvégeztem egy sportoktatóknak szóló life coach képzést, hogy azt, amit már részben ösztönösen belevittem az edzésekbe, szakmailag is tudatosan tudjam alkalmazni. Komplex módon támogathassam a vendégeimet.

A képzés új irányokba indított el, sok helyről jött az inspiráció, ami hozzájárult, formálta, és egyszer csak kirajzolódott. Összeállt, mint egy puzzle. Konkrét pillanatra nem emlékszem, amikor bevillant az ötlet, sokkal inkább egy folyamat volt. Segítségek is jöttek ezzel kapcsolatban, mint például Te is. 🙂

Anikó: Örülök. 🙂 Amikor mi találkoztunk, akkor hol tartottál az ötlet kidolgozásában?

Amikor találkoztunk, akkor ez még csak egy gondolat volt. Meséltem Neked róla, de még nem volt kiforrva. Csak azt tudtam, hogy az önfejlesztést és az edzést is szeretném új szintre emelni.

Anikó: Mivel tudtam én hozzájárulni a megvalósításhoz?

Viki: Hmm, nagymértékben Neked köszönhetem, hogy az egész folyamat ilyen tempóban elindult, és azóta is aktívan zajlik.

Az, hogy Te az első pillanatról kezdve, amikor meséltem Neked erről, lelkesen reagáltál rá, bíztattál, hittél benne, rengeteget adott nekem. Az én önbizalmam és vízióm is azáltal növekszik ezen a téren, ahogy lépésről lépésre haladunk előre a folyamatban.

Hiszek a módszer működésében, azonban néha eluralkodik rajtam a bizonytalanság és nem látom a fától az erdőt. Sokat segít a nyugodt kisugárzásod, és a kedves, figyelmeztető mondatok, amikor épp hajlamos lennék feleslegesen rágörcsölni a dolgokra.

Anikó: Hol tartasz most, mi a következő lépés?

Viki: Az a célom, hogy minél több emberrel megismertessem az újfajta edzést és szeretném kibontakoztatni az összes benne rejlő lehetőséget. Szeretnék minél több tapasztalatot szerezni és finomra hangolni. Ezen felül tervezem bővíteni a tudástáramat olyan módszerekkel, tanfolyamokkal, amik beleillenek a koncepcióba. Az 1.0 után jöjjön a 2.0, 3.0, 4.0 és kialakuljon egy rutin, amitől profivá válhatok benne, ahogy fejlődöm én is.

Anikó: Hogy néz ki a gyakorlatban az Önfejlesztő Edzésprogram?

Viki: Az edzés elemeit vegyítem a különböző coaching és önfejlesztő technikákkal. Az egész kulcsa a metafora. Két fő célt határozunk meg a folyamat elején. Az egyik egy fitnesz cél, a másik pedig egy életbeli aktuális cél. Az életbeli aktuális célt is megjelenítjük a gyakorlatokban. Azáltal, hogy mindezt játékosan visszük bele, észrevétlenül történik meg a változás.

A pozitív minták sorozatos gyakorlásával egy hosszútávú gondolat, hiedelemátalakító rendszer hatása is van. Hozzájárul az is, hogy mozgás közben másképp dolgozzuk fel és áramoltatjuk az információkat. Az agy már egy 20 perces sétától másképp kezd el működni. Sokkal aktívabb lesz, mint ugyanennyi idejű üléstől. Ez mérhető.

Anikó: Kikre fejleszted ki a módszert, kiknek tudsz ezzel a legjobban segíteni?

Viki: Szerettem volna olyan emberekkel edzeni, akik hasonló gondolkodásúak, mint én. Fejlődés orientáltak. Akik rugalmas munkaidőben dolgoznak, szabadúszók, napközben szeretnének kikapcsolni, feltöltődni, majd folytatni a munkát.

Itt is közrejátszott a saját tapasztalat. Tudom magamról, ha belemerülök egy számítógép előtti feladatba, akkor egy idő után érzem, hogy csökkent a lelkesedésem és a motivációm. Főleg pihenő nélkül. Ha valaki reggeltől kezdve találkozókra jár, és azt érzi napközben, hogy milyen jó lenne, ha ugyanolyan friss lenne, mint a reggeli induláskor, akkor az Önfejlesztő Edzés erre egy reset gomb lehet. A hatékonyságát, motivációját újra tudja indítani. Egy pillanatra meg tud állni, ki tud zökkenni nap közben.

Anikó: Hogy épül fel egy ilyen edzés és mennyi ideig tart?

Viki: Az átlag időtartam 1 óra és 15 perc. De mindig személyre és életkörülményekre igazítom. A bemelegítő rész után a klasszikus izomfejlesztő gyakorlatokat és az önfejlesztő blokkokat váltogatom, ami pont jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt a fáradt agynak. Ezt egy lágyabb zenére történő nyújtó rész követi. Majd az imaginációs technikákkal, vagy testpásztázással ötvözött relaxáció zárja a folyamatot.

Anikó: Vallod, hogy a kívül-belül változás vezet igazán eredményre. Ez működött Nálad is. És ezzel a szemlélettel állsz Te is az edzéseidhez.

Viki: Igen, szerintem a kettő együtt jár. Nem tud valaki egészségesen kapcsolatban maradni a sporttal hosszútávon anélkül, hogy ne lenne rendben az élete többi területe. Ezt nagyon szeretem kiemelni, hogy bármelyik életterületed kihatással tud lenni az edzéseidre és ugyanúgy az edzésed is szinte minden életterületedre pozitív hatással van.

Az viszont fontos üzenet, hogy ne akarjunk többet az edzéstől, mint amit adni tud. Felmerülő problémáid ettől még ugyanúgy lesznek, de ez az eszköz segít abban, hogy könnyebben megbirkózz velük.

Ilyen szempontból ez egy csoda. Én legalábbis annak élem meg. 🙂 Több csoda is van az életben, amit lehetne mondani, de megtapasztalni, hogy fitt és ruganyos vagy, felemelő érzés.

Anikó: Milyenek az első visszajelzések azoktól, akik már megtapasztalták az Önfejlesztő Edzést?

Közzétette: Vikimotion – Fitness & Life Coach – 2020. január 13., hétfő


Anikó: Hol lehet Téged megtalálni, kipróbálni az új edzésformádat és megtapasztalni a hatását?

Viki: Jelenleg az Önfejlesztők házában tartok ilyen típusú edzéseket. A facebook oldalamon (https://www.facebook.com/Vikimotion) kint van az elérhetőségem. Az első alkalom ingyenes, hogy mindenki el tudja dönteni, neki való-e, tetszik-e neki. Illetve eseményként is meg szoktam hirdetni a bemutató alkalmakat. Várok mindenkit szeretettel.

Anikó: Nagyon köszönöm az eddigi közös munkát, látom az eredményét és érzem a hatását is. Hálás vagyok, hogy kísérhettem az új ötleted a megvalósítás útján. Várom a folytatást. 🙂 Sok sikert a jövőben és kívánom, hogy minél több mindenkinek tudj vele segíteni. 

Viki: Én is nagyon szépen köszönöm! 🙂